Bulharská vína dokážou překvapit milovníky vín

10.01.2021

Víno se v Bulharsku pěstuje již přes 3000 let, i když u nás není zas tak známé. V minulosti bylo používáno při náboženských obřadech starými Thráky. Nicméně jeho chuť vás přesvědčí o tom, že je skvělou volbou pro prožití příjemného večera. Která bulharská vína a jeho odrůdy jsou mezi konzumenty nejoblíbenější?

Bulharská vína
Bulharská vína

Mavrud

Mavrud patří mezi nejoblíbenější bulharská vína, která se pěstují převážně v provincii Plovdiv. Této pozdně zrající, tmavě zbarvené vinné révě se daří zejména v teplejším podnebí a používá se při výrobě jednotlivých odrůdových vín a směsí. Odrůda Mavrud je bulharské víno střední chuti, s pevnými tříslovinami, dobrou kyselostí a sytě rubínově červenou barvou. Obvykle má bohatou ovocnou chuť a typickou vůni sušených švestek, zralých moruší nebo ostružin a kořeněný bylinkový závěr.

Gamza

Gamza je velmi stará a známá bulharská odrůda, která se v Rakousku, Turecku, Rumunsku, Francii, na Slovensku, v bývalé Jugoslávii a Maďarsku často označuje jako "Kadarka". Pěstuje se hlavně v severní části Bulharska v oblasti měst Pleven, Vidin, Novo Selo, Suhindol a Kramolin. Je to relativně pozdně dozrávající odrůda, která bývá hotova koncem září či na začátku října.

Ruen

Ruen je odrůdou, která se pěstuje výhradně v údolí řeky Struma na malých plochách. Většina vinic, kde se dříve tato odrůda pěstovala, byla zničena na počátku komunistického režimu. Mezinárodní vinaři na ni ale nezapomněli a začali ji používat k výrobě vysoce kvalitních vín. Ruen je odrůda, která je považována za "něco mezi" Cabernetem Sauvignon a Melnikem. Tyto odrůdy mají jemnou jižní chuť.

Bulharská vína se skvěle hodí k bohatým masovým pokrmům, jako je pečené jehněčí či grilované maso. Samozřejmě také ozvláštní chuť kvalitních sýrů. Dovoz vína z Bulharska rozhodně stojí za vyzkoušení.